Blog Arşivi

17 Nisan 2015 Cuma

BÜYÜK TÜRKİYE, BÜYÜK DÜŞÜNEN GENÇLİK

Yeni Türkiye demek güçlü ve büyük Türkiye demektir. Güçlü Türkiye yeni Türkiye'nin kod adıdır. Güçlü Türkiye özgür ve bağımsız Türkiye demektir. Ak Parti'nin iktidara gelmesi yeni Türkiye'nin doğumudur. Yeni Türkiye insanı yaşat ki devlet yaşasın mantığını ana ilke edinmiştir.
Yeni gençlik yukarıda bahsettiğimiz konuları dikkate alıp ülkesinin çıkarlarını gözetmeyi ilke haline getiren, ülkesi için yapabileceği en iyi işi en güzel şekilde yapan bir gençlik demektir.

Yukarıdaki tanımda yeni Türkiye için güçlü ve büyük Türkiye dedik. Peki büyük ve güçlü bir ülke olmak için hangi özelliklere haiz olmak gerekiyor? Büyük ülke olabilmek için şu üç özelliğe sahip olmak gerekir.

1-Jeopolitik Konum: Türkiye jeopolitik olarak çok önemli bir yerdedir, üç tarafı denizlerle çevrili olan bir yarım adadır. Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının tam merkezindedir. Jeopolitik konumunun değerini iki kıta arasında bulunan boğazlarla da perçinlemektedir. Bu jeopolitik konumu ekonomik, siyasi, askeri, sosyal, kültürel vb. Olarak daha etkin kullanmak asıl önemli olandır. Yeni Türkiye bu vb. konuları geliştirmek için büyük uğraş vermektedir.

2-Uluslararası Politika Vizyonuna Sahip Olma: Yeni Türkiye uluslararası alandaki politikalara çok önem vermektedir. Ahmet Davutoğlu'nun Başbakan olmasıyla birlikte bu önem giderek artacağa benzemektedir. Âlemşümul bir politika izlemeye çalışan yeni Türkiye bölgesinde güç haline gelmiştir. Türkiye güttüğü politikalar sayesinde öncü ülke(çözüm üreterek, barış ve güvene katkı yapan ülke) olma yolunda da sağlam adımlarla ilerlemektedir. Türkiye'nin öncü ülke olma politikasını başarı ile taşıyan kurumlardan biride TİKA'dır. Eğitim, sağlık, restorasyon, tarımsal kalkınma, maliye, turizm, sanayi alanında bir çok proje ve faaliyet TİKA tarafından gerçekleştirilmektedir. TİKA, 100 ülkede kalkınma merkezli işbirliği çalışmaları yaparak birçok ülke ile bilgi ve tecrübesini paylaşmaktadır
Yapılan çalışmaların boşa gitmediği son birkaç yıldır iyice belirginleşmektedir. AFAD koordinasyonunda TİKA, Türk Kızılay’ı ve YTB gibi kurum ve kuruluşlar ile STK'nın desteği ile insani yardımlar yapan Türkiye, Küresel İnsani Yardım 2014 raporuna göre, GSMH bazında uluslararası insani yardım yapan en cömert ülke olmuştur.

3-Nitelikli Nüfus: Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan yıllardır evli çiftlere üç çocuk yapın diye telkinde bulunmaktadır. Çünkü nüfusumuz giderek yaşlanmaktadır. Bir ülkenin dinamizmini genç nüfus sağladığı için ülkenin yaşlanması yani dinamizmini kaybetmesi sizin güçlü bir ülke olmanızı engeller. Bu bakımdan Türkiye büyük bir nüfusa sahiptir. Yeni gençlik nitelikli nüfus olarak bu ülkeye hizmet verecektir. Bu nüfusu dinamik ve nitelikli halde olmasını sağlayarak büyük ülke olma yolunda ki adımlar aksamadan devam edecektir.
Bu üç özelliğe de Ak Parti iktidarda olduğundan beri sahip olmaya çalışıyoruz ve ilerleyen zamanda da bu özelliklere daha iyi bir şekilde sahip olursak yeni Türkiye'yi şanına yakışan bir konuma koyma imkânımız daha kolay olacaktır.

Yeni Türkiye deyip duruyoruz. Yeni Türkiye'yi daha iyi tanımak için eski Türkiye ile farklarını bilmemiz gerekiyor. Nedir bu eski ve yeni Türkiye'nin farkları. Yeni Türkiye ile eski Türkiye arasında birçok fark bulunmaktadır. Bu farkı daha iyi anlayabilmek için bir kaç kıyaslama yapmak istiyorum;

-Yeni Türkiye vesayet rejiminin değil, demokrasi hâkim olduğu bir Türkiye demektir.
-Yeni Türkiye elitlerin hizmetinde değil, halkın hizmetinde olduğu bir Türkiye demektir.
-Yeni Türkiye atanmışların değil, seçilmişlerin hâkim olduğu bir Türkiye demektir.
-Yeni Türkiye devletin amir vatandaşın memur olduğu değil, devletin memur vatandaşın amir olduğu bir Türkiye demektir.
-Eski Türkiye her sabah bir kriz veya darbe haberi alma korkusuyla yaşayanların ülkesi iken, yeni Türkiye huzur ve istikrarın hâkim olduğu geleceğe güvenle bakanların ülkesidir.
-Eski Türkiye insanların ırkından, dilinden, dininden dolayı baskı yaparken, yeni Türkiye insanlar arasında ırk, dil ve din farkı gözetilmemektetir. Yeni Türkiye farklılıkların ön plana çıktığı değil, ortak paydaların hâkim olduğu bir Türkiye demektir.
-Eski Türkiye fail-i meçhullerin olduğu, başörtüsünün büyük bir sorun olarak görüldüğü güvenli ve özgür olmayan bir ülke iken, yeni Türkiye daha güvenli ve özgürlükçü bir ülkedir.
-Yeni Türkiye, eski Türkiye gibi dış güçlerin istekleri doğrultusunda değil, ülkesinin yararına hareket eden bir Türkiye demektir.
-Eski Türkiye takip eden bir ülke iken, yeni Türkiye takip edilen bir ülkedir.
-Yeni Türkiye mazlumu görmezden gelip zalime ses çıkarmayan bir konumda olmayacak, mazlumun yanında olan zalimin karşısında olan bir konumda olacaktır. Yeni Türkiye dosta güven düşmana korku verecektir.
-TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in Marmaray'ın açılış töreninde dediği gibi: ''Eski Türkiye iki yakasını bir araya getiremezken, yeni Türkiye dev projelerle kıtaları bir araya getirmektedir.''
-Eski Türkiye 1 Cent’e muhtaç iken, yeni Türkiye İMF’ye borç vermektedir.
-Yeni Türkiye silah almak için kapı kapı dolaşan değil, kendi silahını kendi üreten bir ülkedir.
Şu an yeni Türkiye gelişim aşamasın da olduğu için yukarıda ki bazı özellikleri tam yansıtmaya bilir ama ilerleyen zaman da bulunan eksiklikler de kapatılacaktır.

12 yıldır şu 4 alanda büyük gelişmeler sağlanmıştır; demokratikleşme, refah, şehirleşme, uluslararası ilişkiler. Yeni Türkiye'nin ilerlemesi için yapılan çözüm süreci, demokratikleşme adımları ve 2023 hedefi varken, ülkemizin ilerlemesini istemeyen dış ve iç güçlerde boş durmamaktadır.

Yeni Türkiye demokrasi ve normalleşme yolunda büyük mesafe kat etmiştir. Çözüm sürecinin başlatılması kardeş kavgasına son vermek için yapılmakta olan büyük bir iştir. 10 yıl önce Kürt denilmesinin bile suç olduğu, Kürtçe müzik dinlemenin yasak olduğu, her kürde vatan haini gibi muamele yapılmakta iken yeni Türkiye de çözüm sürecini yapmak büyük bir cesaret ve vatanseverlik örneğidir.

Yeni Türkiye kendi sivil anayasasını da en yakın zamanda yapacaktır. Bu anayasanın etnik, mezhepsel, inançsal her türlü farklılığı kucaklayan, çoğulcu bir anlayışı hedefleyen bir anayasa olacağına da güvenimiz tamdır. Yeni anayasanın yapılması ortak akıl ve ortak vicdanın oluşturulmasını da kolaylaştıracaktır. Diğer bir demokratikleşme adımı da cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesidir.

Yeni Türkiye plan yapan, hedefler koyan bir ülke haline gelmiştir. Yeni Türkiye kendisine 2023(Cumhuriyetimizin 100. yılı), 2053(İstanbul'un fethinin 600.yılı), 2071(Malazgirt zaferinin 1000.yılı) hedefleri koymuştur. Yeni hedefler koymak, hayal kurmak çok önemlidir çünkü hayal kurmadan hiç bir şey yapılamaz. Hedef koymak rehavete düşmeyi önler, çalışmanın şevkini arttırır. 

Yeni Türkiye yolunda 2023 vizyonunun yeri çok ayrıdır. 2023 hedefleri ile Türkiye lig atlayacak, eski Türkiye'nin esamesi okunmayacaktır. Devletimizin ileri gelenlerinden aldığımız bilgilere göre dört adet öncelikli 2023 hedefi vardır:

1-Demokrasiyi daha da geliştirmek
2-Siyasi ve toplumsal normalleşmeyi daha ileri taşımak
3-Toplumsal refahı daha çok yükseltmek
4-Dünyada öncü ülkeler arasına girmek

Gezi parkı süreci ile alakalı olarak birçok ders çıkarmamız gerekmektedir. Dış güçler ve onların içerideki payandalarının birlikte ülkemizi karıştırmak için neler yaptıklarını gördük. Amacından saptırılmış gruplar ülkemizin gelişmesi için yapılacak olan yatırımların iptalini isteyerek, yakıp yıkarak amaçlarını göstermiş oldular. Yeni Türkiye devletin veya vatandaşın üzerine çöreklenmiş çeteleri bir bir yok etmektedir. Dini istismar eden örgütlerin paralel devlet kurmasına izin vermemektedir. Hiçbir karanlık odağın kendi çıkarları uğruna devletin gücünü kullanamayacağını bilmesi gerektiği Ak Parti hükümetleri döneminde iyice anlaşılmıştır.
Yeni Türkiye yolunda ekonomi, eğitim ve sağlık alanında yapılan reformlar yeni Türkiye'nin nasıl bir sisteme sahip olduğunu ve olacağının da sinyalini vermektedir. Ülkemiz refah toplumu olma yolunda hızla ilerlemektedir.

Yeni Türkiye yolunda gençlere büyük görevler düşmektedir. Türkiye'yi 2023'e, 2053'e, 2071'e taşıyacak olanlar gençlerdir. Gençlerin görevlerini hakkıyla yerine getirebilmeleri için bazı özelliklere haiz olması çok önemlidir.

Gençler cesaretli ve kararlı olmalıdırlar, heyecan ve umutlarını hiçbir zaman kaybetmemelidirler. Gençler dinine bağlı, tarihini bilen, adaplı, şahsiyetli, saygılı, namuslu, dürüst, dinamik, büyük düşünen, idealleri olan, kültürlü, yararlı kitap okuyan, yabancı dil bilen, spor yapan, misyon ve vizyon sahibi, davasını ideolojik bir temel üzerine kurabilen kişilikler olmalıdırlar. Gençler kendi amaçlarından ve ilkelerinden sapmadan dengeleri gözetmelidirler.

Gençler bazı uyutucu davranışlarda bulunmamalıdırlar. Örneğin, spor(özellikle futbol) veya yararsız televizyon programlarını ve dizilerini izlemeyi takıntı haline getirmemeli, kahvelerde kart oyunları oynamamalı, kafelerde boş boş oturmamalı, bilgisayar karşısında zamanını tüketmemelidir. Sağlıkları için sigara, nargile, alkol ve uyuşturucudan uzak durmalıdır. Kısacası gençler şahsi şehvetlerinin kendilerini yönlendirmelerine izin vermemelidir.

Üstad Necip Fazıl Kısakürek'in gençliğe hitabesinden şu paragrafı size aktarmak istiyorum: ''Büyük bir tasavvuf adamının benzetişiyle, zifirî karanlıkta, ak sütün içindeki ak kılı farkedecek kadar gözü keskin; ve gerçek kahramanlık mâdeniyle sahtesini ayırdetmekte kuyumcu ustası bir gençlik... ''

Yeni Türkiye de gençler her türlü pozisyonda görev almalıdır. Gençlerin kendisini geliştirmesi ve mesleğini en iyi şekilde yapması ülkemizin ileriye doğru attığı adımları daha da uzağa atmamızı sağlayacaktır. Gençlerin devlette memur, ordu da subay, belediyede işçi, mecliste milletvekili, çarşıda veya pazarda esnaf olmasının hiçbir önemi yoktur. Gençler çöpçülük yapsanız bile işinizi en iyi şekilde yapmalısınız, sizin amacınız o ayın en iyi elemanı seçilmeyi istemek olmalıdır.

Bir gencin görevleri elbette bunlarla sınırlı değildir. Genç asıl meziyetini ileriki yaşlarında yapacağı işlerle gösterecektir. Bu bakımdan gençler hayatımızın durmayan bir yapıya sahip olduğunun farkına varmalıdırlar. Genç insanlar bir süre sonra yaşlanacaklardır. Kendisinin de çocuğu olacaktır. Bu yüzden kendisini geliştirmesi ve hayata hazırlıklı olması çok önemlidir. Bilinçli bir genç ileride bilinçli bir ebeveyn olacaktır. Toplumun temel yapı taşı olan aile kavramı burada çok önemli bir hal almaktadır. Çünkü aile çocuklarının hangi mesleği seçeceği konusunda ve hayatını hangi yönde yönlendireceği konusunda çok önemli bir yere sahiptir. Aile çocuğuna hayatını yönlendirmesi konusunda büyük bir destek vermez veya yanlış bir destek verirse o çocuk hayatı boyunca yapılan yanlışlığın acısını çekecektir. O yüzden çocuklara en iyi şekil de yardımcı olalım ki gelecek nesillere de yardımcı olmuş olabilelim.

Batı ülkelerinde ''aile'' kurumu çok yıpranmıştır. Evlenen çiftler çabucak boşanmaktadırlar ve boşanmakla birlikte kendi çocuklarının da psikolojilerini bozmaktadırlar. Hatta şimdiki gençlik aile hayatı kurmayı düşünmemektedir. Ahlaki çöküntü gençler arasında çok yaygınlaşmıştır. Uyuşturucu madde kullanımı bazı Avrupa ülkelerinde yasal hale gelmiştir. Anadolu gençliğinin de batı gençliğinin bu çöküşünden büyük ders çıkarması gerekmektedir. Gençler Batı özentisi(yaşam tarzı) olmak bizi kurtarmaz! Bizi kurtaracak olan tek çare kendi öz benliğimize tekrar geri dönmemiz olacaktır. Batıya bilim, sanayi ve teknoloji vb. faydalı alanlarda özenmemiz bizim için daha hayırlı olacaktır.

Buradan şuna ulaşmalıyız ki genç bir bireyin iyi yetişmesi toplumsal ıslahın da temelidir. Toplumdaki her gencin iyi yetişmesi toptan bir toplumsal ıslahı sağlayıp, toplumsal bir kalkınmayı da beraberinde getirecektir. İyi yetişmiş bir genç toplumsal kalkınmayı da sağladığı için kendisinden sonra gelen toplumdaki gençlerin daha iyi yetişmesine de vesile olmuş olacaktır. Çünkü o ülke ne kadar zengin ve gelişmiş ise gençlere verilen imkanlar o kadar çok artacaktır.

Yeni Türkiye’nin hedeflerine ulaşması ve geleceğe güvenle bakabilmesi için gençlere çok büyük görev düşmektedir. Gençler öncelikle kendilerine inanmalı sonra da ülkelerine güvenmelidir. Gençler inanırsanız başarırsınız! Başardığınız takdir de yeni Türkiye'yi çok güzel günlerin beklediğini bilmelisiniz. Ben size inanıyor, başaracağınızı da biliyorum.

MEHMET ENES DEVEBACAK
İSTANBUL-KASIM/2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder